Alleen leven Single moeder

Alleenstaande ouder zijn: de 9 geheimen voor succes!

alleenstaande moeder
Geschreven door Redactie

Kinderen opvoeden als je alleenstaande ouder bent: dat valt niet mee! Natuurlijk, je kinderen zijn het mooiste wat je bezit en je kunt enorm trots op ze zijn. Maar je hebt vast ook momenten dat je even niet meer weet hoe je het allemaal moet handelen. We verzamelden negen geheimen die je een succesvolle alleenstaande ouder maken!

1. Zoek een rolmodel

Wist je dat president Obama alleen door zijn moeder en grootouders opgevoed is? En Bill Clinton ook? Toch best goed gekomen met ze! Maak eens een lijstje met alleenstaande ouders of kinderen van alleenstaande ouders die jou inspireren. Dat hoeft geen president te zijn, het kan ook gewoon je buurvrouw of collega zijn. Als het een dag allemaal niet wil lukken, haal je het lijstje tevoorschijn. Deze voorbeelden kunnen je dan weer motiveren en laten inzien dat single ouderschap succesvol kan zijn en dat jij een bijzondere taak aan het volbrengen bent.

2. Durf je werkgever aan te spreken

Je leven wordt erg zwaar als jouw werktijden en kinderopvang of schooltijden niet goed op elkaar aansluiten. Verzamel dus moed, haal diep adem en ga het gesprek aan met je werkgever. Je verzoek is toch eigenlijk heel begrijpelijk? En je baas is ook maar een mens. Wil je niet minder gaan werken, bedenk dan eens hoe jouw werktijden beter kunnen aansluiten op het ritme van je kind. Bijvoorbeeld iets vroeger beginnen, zodat je eerder weg kan om je kinderen op te halen. Niet iedereen heeft evenveel geluk of mogelijkheden, maar je kunt het op zijn minst proberen en waarschijnlijk kun je meer bereiken dan je dacht. En dat zal je leven een stuk makkelijker maken.

3. Plan tijd in voor jezelf, zonder je kinderen

Mensen mét een relatie maken ook tijd voor zichzelf. Jij verdient dat ook en je hebt het nodig. Je hoeft je niet schuldig te voelen, je kinderen hebben meer baat bij een ouder die goed in zijn of haar vel zit. Je hoeft echt niet meteen te gaan daten of heftig te gaan stappen met vriendinnen. Misschien wil je gewoon eens lekker gaan wandelen, naar de bieb of naar de kapper zonder kind.

4. Laat dingen los die je niet kunt beïnvloeden

Er zijn dingen die je zelf niet onder controle hebt: je ex komt de kinderen niet halen, of je wordt ziek. Je kunt hier natuurlijk boos of gefrustreerd over zijn, maar dat is verloren energie. Dingen die je niet kunt controleren moet je laten gebeuren en accepteren. Richt je op zaken waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Dat voelt een stuk beter.

5. Laat de teugels af en toe vieren

Is het écht nodig dat de afwas al gedaan is voor je ’s ochtends de kinderen naar school brengt? En de bedden opgemaakt en de was in de wasmand? Je wilt misschien alles permanent op orde hebben, maar het kan je goed doen af en toe wat meer rommel en minder orde te accepteren. Focus op wat echt moet gebeuren: ontbijten, douchen, aankleden, spullen voor je kinderen verzamelen en de deur uit. Misschien hou je dan net tijd over om nog één spelletje met ze te doen of samen een filmpje te kijken. Zo kun je wat extra quality time creëren en zal je minder stress ervaren.

6. Zoek rolmodellen van het andere geslacht voor je kinderen

Ben je alleenstaande moeder? Je kinderen hebben af en toe een mannelijk rolmodel nodig voor een gebalanceerde opvoeding. Dat hoeft helemaal geen partner te zijn. Misschien kan je vader of broer eens komen voetballen, als je daar zelf geen zin in hebt? Of wil de buurman iets komen koken en je kind mee laten helpen als je zelf geen sterrenkok bent? Daarmee geef je je kinderen gelegenheid met een man om te gaan en creëer je meteen wat ontspanning voor jezelf. Ben je een man, zoek dan een vrouw in je omgeving die af en toe wat tijd met je kind doorbrengt.

7. Wees altijd voorbereid

Gaat er iets onverwachts mis, dan is het handig om voorbereid te zijn. Bij stellen kan één van de partners nog bijspringen, jij moet het alleen doen. Zorg ervoor dat je altijd wat kleurplaten en potloden in je tas hebt. Evenals een snack en wat te drinken. En wat dacht je van een setje schone kleren bij kleine kinderen? En wat pleisters en ontsmettingsmiddel natuurlijk. Denk ook aan belangrijke telefoonnummers. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt om te regelen. Moet je ineens lang in de rij staan, heb je pech langs de weg, gaat het onverwacht gieten, valt je kind van de schommel: het is fijn als je erop voorbereid bent.

8. Leer slim te multi-tasken

Denk niet te groot, maar in kleine slimme combinaties: vouw de was op terwijl je een spelletje met je kind doet, zing samen liedjes tijdens het koken. Het is voor een kind vaak voldoende als je in de buurt bent en meepraat. Daar kun je soms best iets bijdoen. Iedereen blij!

9. Geef jezelf regelmatig een compliment

Misschien voelt het raar, maar probeer het eens: complimenteer of feliciteer jezelf! Het is echt niet mis wat je allemaal op een dag presteert. Een gezonde maaltijd op tafel zetten na je werk, een zoontje dat zindelijk is geworden, een tiener die met een mooi rapport is thuis gekomen of een dochtertje dat ‘sorry’ zegt nadat ze een glas om heeft gestoten. Het is allemaal het resultaat van jouw opvoeding. Er is geen partner die je af en toe een schouderklopje geeft. Dus, doe het zelf want je verdient die erkenning!

Alleenstaande ouder zijn, dat is iets om trots op te zijn, vergeet dat niet!

Ook op vakantie gaan als alleenstaande vader of moeder is niet altijd makkelijk. Lees de tips!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X