Relaties Verbroken relatie

Verbroken relatie: deze emoties horen er bij

Plekk, datingapp, verbroken relatie, emoties, gebroken hart
Geschreven door Redactie

Een verbroken relatie doet veel met je. De talloze emoties die we voelen na een verbroken relatie zijn vaak overweldigend.

Verbroken relatie: wat voel je?

Maar maak je geen zorgen, ze zijn normaal. Het ene moment heb je het idee dat je nooit meer kunt stoppen met huilen en het andere moment loop je te zingen, met een big smile op je gezicht. Wat kun je zoal voelen? verbroken relatie breuk

Niets

“De emotionele achtbaan heeft je enorm veel energie gekost en daarom ben je moe”
Als jullie relatie heel plotseling verbroken wordt, kunnen je gevoelens verdoofd zijn. Het voelt als een roes, je bent er wel, maar ook weer niet. Alles is wazig. In films gaan verbroken relaties meestal samen met veel tranen en gepassioneerde kreten van wanhoop. In werkelijkheid hebben je zintuigen misschien even een time-out, om te begrijpen wat er eigenlijk gebeurd is. Het is jouw manier om om te gaan met het gebrek aan begrip.

Voel je ook niets? Maak je geen zorgen, het hoort erbij. Net zoals griep gaat het vanzelf weer over. Je gevoelens komen echt weer terug.

Schuld

Vaak voelt het alsof er een misdaad gepleegd is. Zelfs als je als vrienden uit elkaar gaat, kun je het gevoel hebben dat je iets gruwelijks hebt gedaan. In wezen heb je iets tot een einde gebracht. En ons brein associeert dat al snel met dood en destructie, het geeft ons een rouwgevoel. Je voelt je schuldig en biedt je verontschuldigingen aan met het idee dat je daarmee dat wat gebroken is weer heel kunt maken. Niet dat je de relatie weer willen lijmen, maar het idee dat er iets kapot is voelt verkeerd.

Herken je dit gevoel? Dan is het belangrijk om eens diep adem te halen en je te beseffen dat je het moet loslaten als je er op een gezonde manier doorheen wil komen. Je schuldig voelen brengt je niet verder.

Nederlaag

Zelfs als jij degene bent geweest die het uit heeft gemaakt kan het voelen als een nederlaag. Een afstandelijke houding, waarbij een verbroken relatie je niet veel doet, is onmogelijk als je een intensieve relatie met elkaar hebt gehad. Jullie doel was ooit liefde, jullie leven delen, samen gelukkig zijn. Dat is nogal wat. Het einde van een relatie kan daarom voelen alsof je gefaald hebt.

Voelt het voor jou alsof je verloren en gefaald hebt? Probeer het dan eens van de andere kant te bekijken. Jullie relatie is een bijzondere ervaring en een wijze levensles geweest. Je bent meer te weten gekomen over wat jou wel en wat je niet gelukkig maakt. En die kennis kan je goed van pas komen in de toekomst.

Vermoeidheid

Een relatie is best lastig, vooral als het niet zo lekker loopt. Eerst de zoektocht naar liefde, dan de intensieve periode van verliefdheid en het elkaar leren kennen, om er vervolgens achter te komen dat je heftige gevoelens voor hem maar tijdelijk waren. De emotionele achtbaan heeft je enorm veel energie gekost en daarom ben je moe. Het is net zo natuurlijk als een dutje doen na een Bourgondische brunch.

Geef eraan toe als je je vermoeid voelt. Het hoort er allemaal bij. Neem de tijd om uit te rusten en rustig alles te verwerken.

Opwinding

Waarschijnlijk is dit niet de eerste emotie die naar boven komt als jullie relatie uitgaat. Maar vrij snel erna kun je ineens een vrolijk, uitgelaten gevoel ervaren. De verandering kan als een zegen voelen. Een einde betekent ook altijd weer een nieuw begin. Alle opties zijn weer open en je kunt je opgelucht en vrij voelen. Een nieuw hoofdstuk gaat beginnen!

Nog een paar tips: bewegen is een natuurlijke manier voor je lichaam om van stress af te komen en er komt onder ander serotonine in je bloed. Hierdoor voel je je al meteen een stuk beter. En probeer oude patronen te doorbreken. Nu heb je eindelijk de kans om dingen te doen die je toch al wilde doen. Begin met sporten of met die hobby waar je nooit aan toe kwam.

Ook dit artikel geeft helder aan hoe je die relatiebreuk goed kunt verwerken: “Effectieve manieren om over een vervelende relatiebreuk heen te komen”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X