Gezondheid Verbroken relatie

Fysieke en mentale gevolgen van een verbroken relatie

afwijzing, break-up , brein, dating app, datingapp , gebroken hart, hersenen, liefde , liefdesverdriet, pijn, Plekk , relatie, relatie uit , ruzie, stress , veerkrachtig , verbroken relatie, verliefd, gevolgen van een verbroken relatie
Geschreven door Redactie

Het is goed om te begrijpen wat er met je brein gebeurt als een relatie strandt. Hopelijk kan het je helpen de klap die je hebt gekregen een beetje beter te verwerken.

“Het is zeldzaam, maar er bestaat echt een ‘Gebroken Hart Syndroom’. Hierbij worden er zo extreem veel stresshormonen geproduceerd dat dat zelfs tot een hartaanval of een beroerte kan leiden.”
Liefde heeft een enorme impact op onze hersenen. Het heeft waarschijnlijk meer schoolpleingevechten en ruzies tussen volwassenen tot gevolg gehad dan elke andere katalysator (geld, alcohol, drugs, politiek).

Een neurowetenschapper aan het Einstein College van Geneeskunde legt het effect van liefde op het brein als volgt uit: “Andere soorten sociale afwijzing zijn veel cognitiever. Heb je te maken met een romantische afwijzing, dan zorgt dat voor een levensveranderende situatie, die net zo of nog schadelijker voor het brein is dan sociale behoeftes (gebrek aan vriendschappen) en gebrek aan eerste levensbehoeftes (eten en drinken).

Na een heftige break-up kun je last hebben van fysieke effecten (oppervlakkig ademen, misselijkheid en een beklemmend gevoel op de borst). Uit onderzoek blijkt dat er overmatige activiteit is in regionen van het brein die de lichamelijke reactie bepalen op fysieke pijn en stress. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. En hoe intiemer de relatie was, hoe extremer de effecten.

Helaas heeft deze reactie van de hersenen ook andere negatieve effecten, waaronder hoge bloeddruk, verzwakking van het immuunsysteem en complicaties in de spijsvertering. Deze symptomen kunnen dagen, weken of zelfs maanden aanhouden.

Het is zeldzaam, maar er bestaat echt een ‘Gebroken Hart Syndroom’ (Takotsubo Cardiomyopathy). Hierbij worden er zo extreem veel stresshormonen geproduceerd dat dat zelfs tot een hartaanval of een beroerte kan leiden.

Gelukkig is dat uiterst zeldzaam en is de mens geprogrammeerd om lief te hebben. Het positieve ervan is dat het ons in staat stelt om echt te houden van en te geven om mensen die ons dierbaar zijn, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Wat minder positief is: het maakt ons afhankelijk van anderen, omdat we altijd op zoek zijn naar verbinding, vriendschap en liefde.

Voor degenen die op dit moment met liefdesverdriet te maken hebben: onthoud dat je niet alleen bent. En mensen zijn veerkrachtige wezens. Onze hersenen hebben het geweldige vermogen om te leren, zich aan te passen en zichzelf te herprogrammeren naar aanleiding van moeilijke situaties.

Dus laat het je niet stoppen om verliefd te worden.

De Amerikaanse schrijfster Dorothy Parker heeft een mooi gedicht over de liefde geschreven:

In youth, it was a way I had,

To do my best to please.

And change, with every passing lad

To suit his theories.

But now I know the things I know

And do the things I do,

And if you do not like me so,

To hell, my love, with you.

Wil je weten met welke gevoelens je te maken krijgt als je relatie uitgaat? Lees dan het artikel “De emoties die horen bij een verbroken relatie“. gevolgen van een verbroken relatie gevolgen van een verbroken relatie gevolgen van een verbroken relatie gevolgen van een verbroken relatie

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X