Relaties Verbroken relatie

Hoe krijg je je ex terug? Zo werkt het!

hoe krijg je je ex terug, hoe krijg ik mijn ex terug, knipperlicht, doorstart, relatie, ex, ex terug , ex-partner , herstart relatie , Hoe krijg ik hem terug , Hoe krijg ik mijn ex terug , relatie
Geschreven door Redactie

Hoe krijg je je ex terug? Een vraag die je je misschien ook stelt als je relatie net voorbij is. Want de weg terug is dan het makkelijkst. Maar is dat altijd de juiste vraag? Zo ja, hoe krijg je je ex terug als je dat écht wilt? We gaan er uitgebreid op in in dit Hoe krijg je je ex terug artikel!

Hoe krijg je je ex terug? Neem eerst de tijd

In de steek gelaten worden door iemand waarvan je houdt, is één van de meest traumatische ervaringen die je kan overkomen. Als je relatie uitgaat is dat heel hard. Daarom zou je in de eerste plaats medeleven met jezelf moeten tonen, wees lief voor jezelf in deze periode. Je hebt het nodig!

Maar tegelijkertijd zul je de situatie moeten accepteren. Tijd heelt alle wonden. Neem de tijd om over de eerste schrik en boosheid heen te komen, voordat je een beslissing neemt of je je partner terug zou willen of verder wil gaan met je leven, zonder je ex.

Blijkt na een aantal weken of maanden dat je nog gevoelens hebt voor je ex en zou je hem of haar graag terug krijgen, dan is er best kans dat dat lukt. Maar neem er de tijd voor en leer van het verleden.

Soms is het beter door te gaan met je leven

Er zijn helaas situaties waarbij het niet verstandig is je ex-partner terug te willen. Is je een ex een beetje fout, was er sprake van gebrek aan respect of misbruik bijvoorbeeld, dan kun je je ex beter vergeten. Was er sprake van ontrouw, dan kan dat ingewikkeld zijn. Het vertrouwen is gebroken. Maar een eenmalige misstap is heel wat anders dan ‘chronisch’ vreemdgaan.

Wees niet bang om te besluiten om de relatie met je ex géén nieuw leven in te blazen; wees niet bang om alleen te zijn. Ook al is dat een moeilijk besluit en gaat het in tegen je gevoel, in veel gevallen is het wel een verstandig besluit. En alleen zijn is vaak maar van tijdelijke aard. Dat je even zonder liefde komt te zitten wil niet zeggen dat dit ook zo blijft. Veel mensen zijn bang dat ze nooit iemand anders zullen vinden, maar de praktijk wijst anders uit. Vrijwel iedereen vindt een nieuwe geliefde, die vaak een betere match is dan de ex. En het kan helemaal geen kwaad ervaringsdeskundige te worden, want dat wordt je als je meerdere vaste partners hebt gehad. Het helpt je steeds betere keuzes te maken en te begrijpen wie er goed bij jou past.

Heb je het idee dat er wel kans van slagen is de relatie opnieuw op te starten? Wees dan eerlijk naar jezelf en schrijf oprecht op of je het idee hebt dat je ex je gelukkiger maakte, of je nog steeds van hem of haar houdt en of de ander genoeg aandacht voor je had ten tijde van jullie relatie.

Kom je niet goed uit deze vragen, check dan eens bij familie en vrienden, die jou goed kennen. Vraag ze of ze het idee hebben dat jij tijdens jullie relatie echt gelukkig was.

Heb je dit allemaal goed overwogen? En denk je nog steeds dat de beste weg voorwaarts mét je ex is? Denk je nog steeds regelmatig Hoe krijg je je ex terug? Dan kun je gaan nadenken over wat de beste aanpak is.

Hoe krijg je je ex terug, stap 1: jullie stukgelopen relatie evalueren

a. Probeer te begrijpen wat er is misgegaan

Wat is de rol die jullie beiden gespeeld hebben bij deze break-up? De meeste relatieproblemen ontstaan over langere tijd en zijn er niet plotseling. Er waren waarschijnlijk signalen dat dit eraan zat te komen. Probeer te begrijpen wat er is gebeurd.

Communicatieproblemen zijn de nummer één oorzaak van strandende relaties. Maar vaak is het ook een kwestie van niet genoeg tijd en aandacht voor elkaar hebben. Bedenk wat jouw rol was en overweeg of je van jouw kant de problemen zou kunnen oplossen, als jullie je relatie een tweede kans zouden geven.

b.Wie heeft het initiatief voor de breuk genomen?

Het is van vitaal belang te begrijpen wie de controle had. Heb jij in een vlaag van woede de relatie beëindigd of na lang wikken en wegen? Of heeft de ander het initiatief genomen? Waren er specifieke redenen? Was het een gezamenlijk besluit?

De makkelijkste situatie om je ex terug te krijgen is als jij het uitgemaakt hebt, terwijl je partner dat eigenlijk niet wilde.

c. Begrijp je emoties ex terug

Direct na het stranden van een relatie kun je veel verschillende gevoelens ervaren. Het is een verwarrende tijd, de breuk doet pijn en daardoor begrijp je niet precies wat je allemaal voelt. Misschien voel je je eenzaam, gekwetst, boos, angstig, schuldig, verdrietig en/of gefrustreerd. Gun jezelf (minimaal een paar weken) tijd om over de eerste heftige emoties heen te komen. Dan kun je rustig op een rijtje gaan zetten welke emoties overheersen. Is het boosheid, of juist verdriet omdat je de ander mist? Voel je je ergens schuldig over, voel je eenzaam?

Probeer deze vragen te beantwoorden: mis je je ex of mis je het hebben van een partner? Het missen van het hebben van een partner in het algemeen is geen goede reden om je ex terug te willen. Zie je jezelf met deze persoon op de lange termijn samen zijn, ook al is de verliefdheid dan over en zijn dagelijkse routines het belangrijkste wat jullie dan bij elkaar houdt? Is je antwoord hierop oprecht ‘ja’, dan is dat een positief teken. Ben je er niet 100% zeker van, bespaar jezelf dan de moeite om je ex weer terug te krijgen, ook al was je het traject Hoe krijg je je ex terug al gestart.

Hoe krijg je je ex terug, stap 2: de tijd nemen voor jezelf

a. Zorg dat je de eerste weken geen contact hebt

Houd je contact met elkaar, dan werkt dat extra verwarrend en krijg je niet de kans je gedachten eens rustig op een rijtje te zetten.

Ook als je alleen maar seks hebt met je ex dan kan dat heel verwarrend zijn. Het voelt misschien geweldig, maar je schiet er niks mee op. Jullie relatie is nog steeds uit.

b. Richt je op jezelf, wees onafhankelijk

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de liefde die jij voor hem voelde, en de fijne dingen die hij voor je deed. Check hoe jij je voelt als je volledig onafhankelijk van de ander bent.

Dus kon je partner bijvoorbeeld heel lekker koken, leer dan om zelf lekker te koken of ga wat vaker uit eten. Of misschien is er wel een vriend(in) die die rol deels kan overnemen. Op die manier is lekker voor je koken geen reden meer om de ander terug te willen. Het is veel krachtiger om je ex terug te vragen niet omdat die lekker kan koken, maar omdat je je ex mist om wie die persoon echt is.

Zorg dus dat jij je onafhankelijk opstelt. Zoek hem niet te veel op en richt je tijd in met activiteiten en mensen die jij leuk vindt.

c. Krijg je zelfvertrouwen terug

Het is niet goed om je geluk volledig af te laten hangen van één persoon. Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor je eigen geluk. Zorg dus dat je zoveel mogelijk geniet van het leven op het moment dat je single bent. En realiseer je dat elk mens waardevol is. Concentreer je op je sterke punten in alle aspecten van je leven en maak jezelf nuttig. Zo  maak je jezelf sterker en leuker, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen om je heen.

Het zorgt ervoor dat mensen je leuk vinden om wie je bent, in plaats van een rol die je speelt om hun aandacht en liefde te trekken.

En zo maak je ook meer kans op een gelukkige relatie. Is het niet met je ex, dan misschien wel met iemand anders.

d. Verzorg jezelf goed ex terug

Wanneer jij je uiterlijk goed verzorgt, laat je merken dat jij jezelf serieus neemt. Het zal je een goed gevoel geven en meehelpen je zelfverzekerder te voelen. Tegelijkertijd zorgt het er natuurlijk voor dat je aantrekkelijk bent en dat kan nooit kwaad als je je ex terug wilt krijgen. Onderschat je uiterlijke verzorging dus niet. Niet alleen door mooie kleding aan te trekken, regelmatig een kapper te bezoeken, ed, maar ook door een gezonde levensstijl. Ga sporten en eet en drink gezond. Dat is bovendien goed voor je mentale gezondheid. Ook kun je denken aan positieve lichaamstaal, die je laat stralen (een open, zelfverzekerde houding, oogcontact, glimlachen en je gesprekspartner af en toe aanraken).

e. Breng tijd met andere mensen door

Een fijn sociaal leven is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor alleenstaanden, die thuis niemand op de bank hebben zitten om even de dag mee door te nemen. Daarnaast is het goed om af en toe eens te daten. Misschien niet voor een serieuze relatie, maar om weer eens te flirten, om met een frisse blik naar andere mensen te kijken en om te zien hoe je in de markt ligt. Goed voor je zelfvertrouwen als dat positief is.

Date je met verschillende mensen, dan wordt ongetwijfeld duidelijker wat je eigenlijk wilt. Misschien merk je dat jij je ex liever dan alles terug wilt veroveren. Dat is prima. Maar het kan ook gebeuren dat je merkt dat er nog veel meer mensen zijn die je leuk en aantrekkelijk vindt. De vraag Hoe krijg je je ex terug lijkt langzaam uit je hoofd te verdwijnen…

Hoe krijg je je ex terug, stap 3: je ex terugwinnen

a. Check voorzichtig of je ex nog interesse heeft

Het is belangrijk om te weten of je ex nog om je geeft, voordat je moeite doet zijn of haar hart terug te winnen. Maar ga je niet gedragen als privédetective. Probeer uit subtiele hints op te maken hoe de ander over je denkt. Misschien kom je elkaar tegen en kun je even kort een praatje maken of hoor je iets van gezamenlijke vrienden.

b. Zorg dat de ander je mist

Wanneer je het contact voor een tijdje verbreekt, krijgt je ex de kans om eens goed na te denken. En misschien gaat hij of zij je wel missen. En dat is eigenlijk wat je wilt. Als jij er niet bent, kan die persoon zich realiseren wat hij of zij mist. Er kan verlangen ontstaan als er even afstand is.

c. Denk aan hoe het was toen jullie relatie startte

Corrigeer slechte gewoontes die erin geslopen zijn nadat jullie relatie van start ging. Wees positief en denk terug aan die goede oude tijd.

d. Ga voorzichtig weer met je ex om

Na enkele weken kun je weer eens iets vrijblijvends met je ex gaan doen. Vraag of de ander zin heeft om met jou en je vrienden iets te gaan drinken. Spreek je alleen met je ex af, dan zijn jullie teveel op elkaar gefocust. Zorg dat jullie het als groep(je) gezellig hebben en vermijd al te serieuze gesprekken. Zo kom je erachter of jullie goede vrienden kunnen zijn (een belangrijke basis), voordat je verder gaat op de romantische tour.

Hoe krijg je je ex terug, stap 4: over jullie relatie praten

a. Vraag of je ex met je wil praten

Een real-life gesprek is beter dan Whatsapp of een telefoontje. Nu is het tijd om met elkaar te praten over jullie relatie. Eén op één deze keer, zonder vrienden erbij.

b. Richt je op positieve punten uit het verleden

Houd het gesprek positief en haal mooie herinneringen met elkaar op. Spreek op een plek af waar jullie goede herinneringen aan hebben. Kleed je op zo’n manier dat je weet dat de ander je daarin aantrekkelijk vindt.

c. Toon interesse in de ander

Vraag oprecht hoe het nu met je ex is. Geeft die aan dat er weer iemand is in zijn of haar leven, verspil je tijd dan niet en breek het contact af. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Maar als je ex nog gevoelens voor je lijkt te hebben, dan kun je voorzichtig de mogelijkheid aandragen dat jullie samen weer een poging zouden kunnen wagen.

d. Verontschuldig je

Heb je iets gedaan waardoor de relatie strandde, dan is dit een goed moment om je excuses aan te bieden. Neem je verantwoordelijkheid.

Hoe krijg je je ex terug, stap 5: een gezonde relatie opbouwen

a. Ga weer daten ex terug

Is stap 4 goed verlopen, dan is het tijd om met elkaar te gaan daten. Zorg dat jullie contact in de eerste plaats leuk, gezellig en flirterig is. Vermijd al te zware gesprekken over jullie eerdere problemen die de relatiebreuk hebben veroorzaakt. Het gaat tenslotte om de liefde.

b. Doe alsof het een nieuwe relatie is

Behandel elke ontmoeting als een date, spannend, leuk, voorzichtig aftasten, flirten. Het idee is dat je weer voor elkaar valt, dat je elkaar weer aantrekkelijk vindt en je het idee hebt dat je een nieuwe liefdesrelatie aangaat. Neem een open houding aan en probeer je ergernissen en frustraties van vroeger te vergeten. Lukt je dat dan zijn jullie heel goed op weg.

Vermijd dus ook ingeslepen routines, maar bouw jullie relatie langzaam weer op. Leer elkaar weer kennen. Jullie zijn een tijd uit elkaar geweest en dat betekent dat je waarschijnlijk niet helemaal op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Neem de tijd om elkaar op de hoogte te stellen van de laatste gebeurtenissen, inzichten, ideeën, gevoelens, plannen, enz.

c. Maak afspraken

Het is dus niet de bedoeling teveel over jullie problemen te praten, ook omdat mannen en vrouwen daar heel anders mee omgaan. Het zorgt al snel voor irritaties. Mannen willen problemen zo snel mogelijk oplossen, terwijl vrouwen er uitgebreid over willen praten. Om maar even te generaliseren.

Toch is het nodig om wat afspraken te maken zodat het niet weer misloopt. Afspraken over de punten waarop het vorige keer mis ging. Jaloezie, controleproblemen, aandachtsproblemen, …. Bijvoorbeeld, de relatie strandde omdat de ander teveel tijd met vrienden doorbracht. Praat dan openlijk over jouw verwachtingen en wat jij redelijk zou vinden. Probeer concrete afspraken te maken.

d. Overweeg relatietherapie

Het vorige punt is één van de moeilijkste in het hele proces van het terugkrijgen van je ex. Jullie zullen al snel geneigd zijn in een heftige discussie te verzanden als er concrete afspraken gemaakt moeten worden. Oude patronen slijten er weer in voordat je het door hebt. Zijn jullie serieus, willen jullie deze relatie weer oppakken, maar levert het maken van afspraken problemen op, denk dan aan relatietherapie. Veel mensen schakelen die in als de relatie een aflopende zaak is, maar een herstart van een relatie is een veel beter moment voor therapie. Met professionele hulp kunnen jullie de oorzaak van de problemen beter ontdekken en er zeker van zijn dat jullie beiden er zoveel mogelijk aan doen om tot elkaar te komen. ex terug ex terug ex terug ex terug

Hoe krijg je je ex terug: als je het écht wilt, zijn er mogelijkheden. Maar wees heel eerlijk naar jezelf. Is het niet beter door te gaan met je leven? Dit is vaker de beste weg dan je denkt. De vraag is dan hoe je een goede relatie met je ex kunt opbouwen, als vrienden. In dit artikel beschrijven we hoe je dat aanpakt!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X