Relaties Verbroken relatie

Twijfel over je relatie: uitmaken, of niet?

twijfel over je relatie, 5 vragen, ongelukkig, relatie verbreken, relatie, vertrouwen, vreemdgaan
Geschreven door Redactie

Twijfel over je relatie, heb jij het? Overweeg je het uit te maken? Niemand kan je vertellen wat de beste beslissing is, die zul je zelf, deels samen met je partner, moeten maken.

Twijfel over je relatie: wat doe je?

We hebben een aantal vragen op een rij gezet die je jezelf kunt stellen om een begin te maken met de inventarisatie. Om erachter te komen hoe jullie relatie ervoor staat, of er toekomst in zit, of jullie echt wel bij elkaar passen. Wees eerlijk tegenover jezelf, dat is het allerbelangrijkste.

1. Maken jullie denigrerende opmerkingen?

Het is een slecht teken als jullie gedrag vertonen waarmee je elkaar naar beneden haalt. Natuurlijk is iedereen weleens boos, heeft iedereen weleens issues binnen een relatie. Maar als je dat niet met respect op kan lossen zit er iets niet goed. Laten jullie elkaar minderwaardig voelen door de manier waarop je praat, door scheldwoorden die je kiest of door manipulatie? Dat is kwalijk gedrag. Het schaadt jullie vertrouwen en is dodelijk voor een relatie. Geen van beiden zal zich veilig voelen in de relatie, als jullie zouden besluiten om die voort te zetten.

2. Fantaseer je nog steeds over een betere partner? 

Als je een goede relatie hebt dan zou je niet bezig moeten zijn met de vraag of je ooit iemand tegenkomt die beter is dan je huidige partner. Je zou niet moeten dromen van een iemand die interessantere dingen te vertellen heeft of er beter uitziet dan je partner.

Stel je voor hoe het over tien jaar zal zijn. Kun je met eerlijkheid zeggen dat het je een goed gevoel geeft als jullie dan nog steeds tegenover elkaar aan tafel zitten tijdens het avondeten? Of moet je er stiekem niet aan denken en hoop je op een beter alternatief?

Als je nog steeds de hoop hebt ooit beter te vinden, dan zal je relatie geen stand houden. Of jullie zullen elkaar nooit echt geluk brengen.

3. Ben je al een tijdje ongelukkig binnen jullie relatie?

Een relatie moet vertrouwd en veilig aanvoelen. Heb jij dat gevoel niet, ben je ongelukkig of gestrest, vraag je dan af waarom je toch bij hem of haar blijft. Is het omdat je toch van je partner houdt, of omdat je geen zin hebt om weer single te zijn? Gaat het je om het laatste, je hebt een afkeer of angst om weer vrijgezel te zijn, denk dan nog eens goed na. Want géén relatie is altijd beter dan een slechte relatie. Lijkt het je eigenlijk een opluchting om de relatie te verbreken, zodat jij weer prettig in je vel zit, dan is het zeker tijd om het uit te maken.

4. Past je partner goed bij je vrienden en familie?

Natuurlijk hoeft niet iedereen je partner net zo geweldig te vinden als jij. Maar het is wel handig als hij of zij met je vrienden en familie door één deur kan, als het niet al teveel botst. Want is dat wel het geval, krijg je negatieve reacties te horen of zijn er vaak wrijvingen, dan zullen sociale situaties de komende jaren lastig worden. En vraag jezelf dan eerlijk af of je het dat waard vindt.

5. Is je partner ooit vreemdgegaan?

De meeste mensen die op zoek zijn naar een vaste relatie hebben als doel monogamie. Maar overspel komt, zoals we allemaal wel weten, heel veel voor. Als dit jou overkomen is (je partner ging vreemd), vraag jezelf dan af of je hem of haar kunt vergeven. Niet iedereen kan dat namelijk. Denk je dat je dat wel kunt, geef je partner dan vervolgens ook de kans om zijn of haar trouw te bewijzen.

Bedenk wel dat mensen die vreemdgegaan zijn, dat vaak niet bij één keer laten. Is het meer dan één keer gebeurd, dan zul je moeten accepteren dat jullie relatie de vorm van een open relatie heeft en moet je je afvragen of je dat wel wilt.

Twijfel over je relatie, twijfel over je relatie, twijfel over je relatie

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X