Daten Werk

Daten met een collega, 50% van de werkenden doet het weleens

daten , daten met collega , daten met een collega , daten op werk , datingapp, flirten, kantoor ,liefde, Plekk, romance, werkvloer , liefdesrelatie
Geschreven door Redactie

Nederlanders werken niet alleen hun takenpakket af op de werkvloer. Dat blijkt uit ons onderzoek (uitgezet door onderzoeksbureau OnePoll), waarin 1 op de 2 Nederlandse werkenden aangaf weleens een romance te hebben gehad met een collega. Deze romances bestonden onder andere uit romantische dates na een werkdag, zoenen bij het koffiezetapparaat en spijtige one-night stands. Maar gelukkig heeft niet iedereen spijt van die dronken kerstkus. Voor 30% van alle koppels is het namelijk meer dan een scharrel. En 7% van al deze mensen heeft er zelfs een huwelijk aan overgehouden.

Volgens Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het heel logisch dat we verliefd worden op collega’s. “Je werk is een soort huwelijksmarkt. Je werkt intensief samen en je ziet elkaar meer dan je je buren ziet. Je deelt een passie voor hetzelfde werkveld en op die manier leer je elkaar snel beter kennen.”

Maar hoe beginnen liefdesrelaties op kantoor eigenlijk?

Het kantoor blijkt een populaire plaats voor bloeiende liefde (of ondeugende daden), want ruim 1 op de 5 relaties tussen collega’s is letterlijk begonnen op de werkvloer. Daarnaast is ook het werkfeest met een kwart van de koppels een populaire broedplaats voor de liefde. Dat is makkelijk te verklaren, want een gezellig avondje met collega’s is de ideale manier om de vonken te doen overslaan. Een groot deel van de werkende liefdeskoppels (30%) wacht echter gewoon tot na de werkdag (of na het werkfeest) om een relatie met een collega te beginnen. Kaptein: “Je bent niet onzichtbaar op het werk en dat kan als flirtend liefdeskoppel een risico zijn. Je denkt soms misschien alleen te zijn en je denkt dat het wel kan, maar je loopt altijd het risico dat je gezien wordt of dat het vastgelegd wordt op camera.”

De werkomgeving brengt het brein op gang

Het cliché dat mannen de hele dag aan seks denken vindt aansluiting in ons onderzoek. Dat wil zeggen, maar liefst 75% van de Nederlandse mannen heeft weleens een seksuele fantasie over een collega gehad. Het overgrote deel van je mannelijke collega’s heeft dus hoogstwaarschijnlijk een wilde fantasie gehad over een collega op je werk, of over jou… Trouwens, ook vrouwen lusten er wel pap van. 50% van de werkende vrouwen heeft namelijk weleens gefantaseerd over een collega.

In het algemeen vergapen beiden seksen zich aan een breed scala aan collega’s. Een tiende van de Nederlanders had bijvoorbeeld een oogje op de baas. En de secretaresse blijft met 7% ook een populaire optie. Zo blijkt maar weer dat beide seksen niet vies zijn van een fantasie tijdens saaie vergaderingen.

Eén frappant verschil is er wel tussen de seksen. Vrouwen vinden het een stuk lastiger (wel twee keer zo moeilijk als mannen) om collegiaal om te gaan met exen op de werkvloer. Mannen hebben hier met 15% van de ondervraagden een stuk minder last van.

Tekst loopt door onder de afbeelding

daten met collega, datingapp, Plekk, werk, kantoor

Macht erotiseert

Kaptein geeft aan dat de structuur binnen bedrijven liefdesrelaties ook bevordert; in de zin dat macht erotiseert. Organisaties zijn gelaagd. Werknemers hebben verschillende posities. Posities komen met macht en macht heeft aantrekkingskracht. De resultaten uit ons onderzoek laten dit ook zien. 1 op de 10 romantische relaties op de werkvloer is een relatie tussen managers en ondergeschikten. Interessant is te weten dat managers twee keer meer openstaan voor een relatie met een collega dan werknemers in lagere posities.

Voor millennials liggen deze cijfers nog hoger. 1 op de 6 millennials die een romantische relatie heeft gehad met een collega, geeft namelijk aan dat dit met hun directe leidinggevende was. Al is dit niet wettelijk verboden (consensuele relaties tussen volwassenen zijn immers een privézaak), toch kan dit tot problemen op de werkvloer leiden. Promoties, bonustoekenningen en evaluaties blijven slechts met moeite objectief als er liefde of lust in het spel is.

Denk bijvoorbeeld aan de zaak van twee topmensen binnen het Openbaar Ministerie. De twee hielden jarenlang geheim dat ze een relatie met elkaar hadden, terwijl de een wel een promotie van de ander had gekregen. De relatie was geheim gehouden omdat dergelijke relaties bij het OM niet zijn toegestaan.

Om situaties als hierboven te voorkomen hanteren veel werkgevers een gedragscode. “Codes zijn belangrijk binnen organisaties,” aldus Kaptein, “want liefde kan je niet tegenhouden. Maar op het moment dat een relatie serieus wordt, moet je het wel bespreekbaar maken met een leidinggevende om te kijken wat voor een invloed de liefdesrelatie kan hebben op de werking van het bedrijf. Want de kans is altijd aanwezig dat de liefdesrelatie de werkrelatie ondermijnt”.

Trouble in paradise

Een klein deel van alle relaties tussen collega’s eindigt in een langdurige relatie, maar romances op kantoor zijn lang niet altijd rooskleurig. 70% van de Nederlanders die een relatie heeft gehad met een collega, vond dit namelijk knap lastig. Deze koppels zijn helaas niet meer samen. De meest voorkomende problemen voor de tortelduifjes waren het geheimhouden van de relatie (44%), het omgaan met roddelende collega’s (29%) en het weerstaan van de fysieke aantrekkingskracht van je vlam (28%). Voor millennials is het weerstaan van de lusten wel heel erg moeilijk. Maar liefst 35% gaf aan het moeilijk te vinden om de aantrekkingskracht te weerstaan tijdens werkuren. Gelukkig heeft deze snuggere generatie hier een oplossing voor gevonden, want 25% van de millennials heeft weleens een ondeugend afspraakje gehad met een collega op de werkvloer.

Meningen verschillen

Ondanks dat veel Nederlanders weleens een beschuitje hebben gegeten met een collega, zijn de meningen over zulke romances niet erg positief. 60% van de Nederlanders beschouwt een romance met een collega als afleidend en 50% denkt dat deze romances hun carrière negatief zouden kunnen beïnvloeden. Ruim 37% van alle ondervraagden zou dus ook nooit een relatie aangaan met een collega en beschouwt dit als veel te risicovol.

Echter, hoe kan het ook anders, de optimistische millennials zijn een stuk positiever over kantoorliefde. 50% van de millennials vindt namelijk dat een romantische relatie op het werk de productiviteit kan verhogen en werkstress kan verlagen. Geen wonder dat deze generatie niet vies is van een liefdesafspraakje op werk.

*Aan dit onderzoek hebben 1000 Nederlandse werkenden deelgenomen door online een enquête in te vullen van onderzoeksbureau OnePoll.

In het artikel Daten op het werk, kan dat? lees je meer over hoe je omgaat met liefde op de werkvloer.

Bron

daten met een collega daten met een collega daten met een collega daten met een collega

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X