Werk

Nuttig carrièreadvies: vertel nooit wat je doet!

carriere, carriereadvies, vertel niet wat je doet
Geschreven door Redactie

Een simpele vraag, die tijdens vrijwel elke kennismaking wordt gevraagd:

Wat doe je?

Jehebt die vraag waarschijnlijk al tientallen keren beantwoord. Grote kans dat je dan, net zoals de meeste mensen, hebt uitgelegd wat voor werk je op dat moment doet.

Maarbeter is om te antwoorden met wat je wilt gaan doen (behalve natuurlijk als je je droombaan al hebt bereikt, dan vallen die twee samen). Waar liggen je dromen, je passies en je talenten? Laat het anderen weten.

Een taxichauffeur zou kunnen antwoorden dat hij de ambitie heeft om schrijver te worden. Misschien is hij daar al mee bezig, in zijn hoofd tijdens nachtelijke ritjes en na werktijd door thuis zijn hersenspinsels op papier te zetten.

Een beleidsmedewerker volgt in haar vrije tijd een cursus tot Pilates-instructrice, om straks misschien haar eigen studio te openen.

Een serveerster droomt van een carrière als actrice en oefent verschillende karakterrollen tijdens het opdienen van de pizza’s.

Een intercedente is haar eigen foodblog gestart.

Een kapster spaart met haar vriend voor een Bed & Breakfast in Italië.

Zitjij zelf misschien in een geestdodende kantoorbaan en liggen je ambities heel ergens anders? Het maakt niet zoveel uit hoe oud je bent, al kun je een carrière als model of turnster natuurlijk wel op je buik schrijven als je de dertig gepasseerd bent. De één is nauwelijks volwassen als ze bereikt wat ze altijd al graag wilde doen, terwijl de ander eind vijftig is als ze besluit het roer om te gooien.

Ookkomt het steeds vaker voor dat mensen meerdere ‘banen’ of ‘projecten’ tegelijkertijd hebben. Of twee carrières die elkaar overlappen: met één been (nog) werken bij de gemeente en met het andere been (al) in een eigen internetbedrijf bijvoorbeeld. En werk en privé overlappen elkaar ook steeds vaker, waardoor hobby’s makkelijker over kunnen gaan in werk. De arbeidsmarkt is flexibeler en vrijer geworden, net als onze werkmentaliteit. En dat maakt het juist zo leuk. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

“Je dwingt jezelf serieus met je ideeën aan de slag te gaan en je hebt meteen een interessant gespreksonderwerp te pakken”
Blijfdaarom altijd dromen, en schuw niet om dan groots te dromen als dat bij je past.

Durfdie dromen ook uit te spreken. Misschien wil je er voorzichtig mee zijn, vind je het gênant om over te praten of ben je bang dat anderen je achter je rug uitlachen als je je ambities niet waar kunt maken en je plannen mislukken. Maar het kan je juist helpen om je passies en dromen met anderen te delen. Ten eerste kan het je een handig netwerk opleveren. Met een beetje geluk kent je gesprekspartner iemand die je kan helpen of weet hij/zij zelf meer over het onderwerp. Ten tweede: je dwingt jezelf serieus met je ideeën aan de slag te gaan. Anderen zullen er later zeker op terug komen en dan wil je wel kunnen vertellen dat je al actie ondernomen hebt (ook al is het pas de eerste kleine stap). En ten derde: je hebt een interessant gespreksonderwerp te pakken, een onderwerp waar jouw hart ligt.

Enwat dacht je van LinkedIn? Gebruik het om je carrièremogelijkheden te ontdekken. Op je CV staat al wat je in het verleden hebt gedaan, maar nu gaat het om de toekomst. Waarom niet je wensen uiten op die site? Gebruik sociale media ook om informatie op te vragen, of te informeren of je vrienden mensen kennen die wat voor je kunnen betekenen of die met je samen zouden willen werken. Het gebeurt steeds vaker en is niks om je voor te schamen.

Maarben je geen grootse dromer, pak het dan kleiner aan. Gedraag je op je werk alsof je al één stapje verder bent, doe alsof je er al bent. Teamleider in plaats van teamlid, partner in plaats van medewerker. Praat op die manier, kleed je ernaar en kom met ideeën en initiatieven. Je zult merken dat je collega’s je serieuzer nemen en je die gedroomde promotie ook daadwerkelijk sneller bereikt.

Degelukkigste en meest succesvolle mensen hebben bijna altijd een idee wat ze als volgende stap willen gaan doen en hoe ze willen groeien en zich ontwikkelen. Ze kunnen hun richting aangeven en zitten altijd vol ideeën.

Dusneem de volgende keer de vraag “waar ben je over vijf jaar?” serieus en denk dan niet alleen aan die gedroomde vriend, dat leuke huisje, die mooie auto en die gave vakantie. Ga er eens rustig voor zitten, brainstorm met jezelf, maar ook met goede vrienden en familie. Wat vind jij nou echt belangrijk in het leven, wat zou goed bij jouw persoonlijkheid passen, hoe wil je je ontwikkelen en op welke manier kun je dat bereiken?

Hebje grofweg een idee, ga dan informatie verzamelen. Die kan je helpen je ideeën vorm te geven.

Dusdroom, wees dapper en wees eerlijk door je dromen te delen met je omgeving. Zeg niet wat je doet, maar wat je wilt gaan doen. Natuurlijk komen niet alle dromen uit, maar je kent het gezegde: niet geschoten is altijd mis. carrièreadvies

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X