Alleen leven Werk

Start als alleenstaande ouder je eigen bedrijf!

Geschreven door Redactie

Je eigen bedrijf runnen is niet makkelijk en zeker niet als je ook nog alleenstaande ouder bent. Maar toch is het de moeite waard een poging te wagen. Met dit advies komt je eigen onderneming al een stukje dichterbij.

Plekk, dating app, dating, daten, date, app, inchecken

1. Geloof in jezelf en denk groots, je kunt meer dan je denkt

Zorg dat je jezelf niet zielig vindt als single moeder of vader, die zo hard moet werken. Probeer gewoon iets van jezelf op te zetten. Als je er hard voor werkt en je slaagt erin je onderneming op te zetten, kun je trots zijn op wat je hebt bereikt en ervan genieten. Misschien heb je geen ervaring, of is je opleiding niet voldoende. Dan kun je alsnog een opleiding gaan doen of je informatie van internet halen. Er is ontzettend veel te vinden en andere bedrijfseigenaren willen vaak ook hun ervaringen delen en helpen. Denk bij een eigen bedrijf niet alleen aan het verkopen van je knutselwerkjes via Etsy, maar wees moedig en laat je gedachten eens de vrije loop. Wat zou je nou echt geweldig vinden, waar ligt werkelijk je passie? Heb vertrouwen in jezelf en pak het stap voor stap aan. Denk aan een klein bedrijfje waar potentie in zit, dat kan groeien.

2. Probeer een duidelijk dagschema voor jezelf en je kinderen aan te houden

Een onderneming opzetten terwijl je jonge kinderen in huis hebt is gewoon druk. Daar ontkom je niet aan. Als het goed is wordt het na een aantal jaar weer rustiger. Organiseer en plan alles zoveel mogelijk. Ga daarbij uit van je natuurlijke ritme: plan je dagindeling rond de pijlers (samen) eten, kinderen ophalen en slapen. Probeer je activiteiten efficiënt te doen, sport bijvoorbeeld niet langer dan een half uur en doe je boodschappen in het weekend. Vind uit wat voor jou werkt en zorg dat jij zelf één van je prioriteiten bent.

3. Wees flexibel en zorg dat je bedrijf dat ook is

Je kinderen zijn je alles, maar verscheuren soms contracten, spugen op je nette blouse, tekenen huisjes op je notulen en downloaden virussen op je computer. Reageer niet te krampachtig, maar zet je beste wapen in: gevoel voor humor. En wees een beetje flexibel. Een strak dagschema is fijn, maar soms is het echt onmogelijk om je er precies aan te houden. Relax, de wereld vergaat niet! Het scheelt ook als je bedrijf is afgestemd op flexibele werktijden en werkplekken. Zorg dat je de technologie hebt om vanuit huis te werken en op andere tijden te werken. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van bestanden in de cloud, zodat je er overal en altijd bij kunt. En zorg dat je programma’s zoals Skype hebt, om makkelijk en betaalbaar van afstand met anderen te kunnen overleggen.

4. Zet je skills als ouder in voor je bedrijf

Als moeder of vader heb je allerlei vaardigheden, die je goed kunt gebruiken bij het opzetten van een bedrijf: je kunt multitasken, bent waarschijnlijk creatief, kunt organiseren met een beperkt budget en je kunt goed problemen oplossen. Gebruik die vaardigheden en voel je een held als je erachter komt dat die skills ook bij je bedrijf blijken te werken!

5. Voel je niet schuldig

Ga uit van het positieve en voel je niet schuldig dat je niet altijd veel tijd en aandacht aan je kinderen kunt besteden. Je kinderen worden er juist zelfstandig van en leren op zichzelf terug te vallen. Ook is het opstarten van een bedrijf juist interessant voor kinderen, vooral als ze de middelbare schoolleeftijd hebben. Ze krijgen de kans om van dichtbij mee te maken hoe het allemaal werkt en wat erbij komt kijken. En laat je kinderen je soms helpen, jullie kunnen met elkaar brainstormen over het design van logo en website, de marketing van je product en allerlei andere zaken. Zo betrek je je kinderen bij het proces en steken ze er een hoop van op.

6. Date alleen potentiële partners die je willen steunen

Deze laatste tip klinkt misschien raar, maar als je op zoek bent naar een partner is het belangrijk dat die jouw bedrijf niet als een concurrent ziet. Zorg ervoor dat je naar iemand op zoek gaat die je bewondert en jou en je bedrijf zou willen steunen. Die begrijpt dat jij daar veel tijd mee kwijt bent, maar dat het je passie is en bij je hoort. Op de lange termijn heb je daar veel meer aan, want je wilt niet voor de keuze komen te staan: je partner of je bedrijf.

7. Zorg dat winst niet het enige doel is

Natuurlijk is het belangrijk om winst te maken, maar het moet niet het enige doel zijn. Zorg dat je je werk met passie doet en dat je het echt leuk vindt (in ieder geval het grootste deel van de tijd). En misschien kun je wel mensen helpen met je bedrijf of kun je een deel van de winst aan een goed doel schenken.

8. Hou vol!

Tegenslagen horen erbij, het zijn er meestal meer dan waar je rekening mee gehouden hebt. Vaak duurt het langer dan gedacht voordat je inkomsten op gang komen, of de software werkt niet goed of leveranciers komen hun beloftes niet na. Geef niet te snel op. De grootste zakenmensen hebben ook de grootste tegenslagen gehad!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X